Lépj kapcsolatba velem!

Feliratkozás

Lavina

Halálbüntetés

sziata_bence

Ez a bejegyzés a most aktuális téma, Szita Bence (†11) meggyilkolásának kapcsán íródott.

Az esetet most nem részletezném, hiszen ezzel van most tele minden médiaforrás, a rövid tény, hogy a gyermeket a nevelőanyja és két felbérelt hajléktalan különös kegyetlenséggel, késekkel, ásókkal ölte meg és ásta el. Van tehát 3 gyilkosunk a történetben.

Elborzadtam. Az első gondolatom az volt, hogy megpróbáljam felfogni, egyáltalán hogy juthat ilyen eszébe egy nevelőszülőnek? De rá kellett jönnöm, hogy épp ésszel ezt sem megérteni, sem elfogadni nem lehet. Ahhoz nekem is olyan embertelen gondolkodással kellene rendelkeznem, mint neki. Ilyen pedig nem történhet meg.
Ez a nő egy szörnyeteg, amit tett, az minden képzeletet felülmúlóan kegyetlenség.

Ami viszont legalább annyira sokkolt, mint maga a tragédia híre: az az emberek reakciója, amiben vérszemet kapva ecsetelik, milyen megtolást érdemelnének a bűnösök.


bence_01bence_02


 

 

És ez csak néhány példa a közösségi oldalon található hozzászólásokból.
Egyszerűen elképesztő, hogyan írnak undorítóbbnál undorítóbb ötleteket kínzásokra, amiket állítólag ők maguk is megtennének az igazságosztás érzete mellett.Mélységesen elgondolkodtató, hogy miközben tömegek ítélik el a nevelőanyát és segítőit a brutalitásukért, a következő mondataikban már azon versengenek, ki tudná válogatottabb módon visszaadni mindazt a szenvedést nekik, amit Bence érezhetett. Most őszintén, milyen emberek között élünk mi? Hogy nem fordul meg valaki fejében, hogy amiről beszél, az lényegében szinte ugyanaz a tett, mint ami miatt felháborodott?

Az talán már nem is kell külön ecsetelnem, hogy az enyhébb, a felsorolásból kihagyott hozzászólások igen nagy része a halálbüntetés azonnali visszaállítását követelte, mert szerintük az ilyen gyilkosoknak nincs joguk az élethez. Őszintén szólva én magam nem merném kijelenteni, hogy szerintem mit érdemelnének az elítéltek ilyen gyilkosságért, de szerencsére ez nem is az én dolgom.

 

bence_03

De ha már a halálbüntetésnél tartunk, ha valaki most ezt a cikket olvassa és helyeslően bólogat az ötletre, kérem gondolkodjon el a következőkön:

Egyetlen embernek sincs joga elvennie egy másik ember életét. A gyilkosnak sem volt, de nekünk sincs.

Aki más halálát kéri, felbujtó. Mi a helyzet a halálos ítélet követelőivel?

Aki embert öl, gyilkos. Minek neveznéd azt, aki végrehajtja az ítéletet?

Aki embereket öldös folyamatosan, az sorozatgyilkos. Aki hóhér munkába áll, azt minek kellene tartanunk?

Akinek fizetnek azért, hogy öljön, az bérgyilkos. Ha magánember fizet ezért egy másiknak, azt büntetik. Ha az ÁLLAM tenné ezt, akkor az jó és nemes?

Az emberek azt várják, hogy a halálbüntetés bevezetése visszatartó erő lenne a bűncselekmények elkövetésétől. Szerintem csak erősebb indokot adna a tetteseknek ahhoz, hogy a nyomaikat ne eltüntessék, hanem inkább egy bűnbakra kenjék. Gondoljatok bele: egy megoldatlan bűntényt sokáig keresnének. Egy látszólag megoldottnak hamar vége szakadna valaki kivégzésével.
A kérdés az, hogy a megfelelő ember lógna-e érte!?

Ha valakit végül ártatlanul ítélnek el, vagy kiderül, hogy más helyett vitte el a balhét, pedig “csak” bűnrészes volt, azt évek múltán még kiengedhetik. Ha ártatlan volt, talán némi kárpótlást is kaphat (bár tény, hogy az elvesztett időt nem lehet pénzzel kompenzálni).
…és most tegyük fel, hogy igazatok lesz, és akit elítélnek, azt ki is végzik. Aztán kiderül, hogy “bocs, mégsem ő volt.”

  • Hogy éreznéd magad, hogy az ártatlanok halála miatt általad is visszakövetelt halálbüntetés mondjuk egy másik ártatlan ember életét vette?
  • Mit mondanál a családtagjainak, párjának, esetleg gyerekeinek?
  • És most, ha esetleg az önjelölt kínzók közé tartoztál a történet elején, gondold végig még egyszer amit írtál és azt, hogy szerinted mit érdemelnek a gyilkosok?
    Mert a halálbüntetés visszaállításának támogatásával Te is közéjük tartozhatsz.

Én mindenesetre hiszem és azt vallom, hogy ember élete felett csak Istennek van joga pálcát törni. A mindenkori kormányzó hatalomnak joga és számtalan módszere van arra, hogy valaki súlyos büntetést kaphasson.

Végül, az egyetlen dolog, ami miatt részben mégis egyet értek a zúgolódó tömeggel: sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a földi törvények túl sok jogot biztosítanak a rabok számára. Ebből következően a tettük súlyával nem arányos az életkörülmény, amiben a börtönéveiket kell letölteniük, sőt némelyek kategóriákkal jobb kényelmi helyzetbe kerülnek, mint amiben eleve éltek.
(Hozzáteszem, pont ez az ami sokba kerül az adófizetőknek, nem pedig az, hogy valakit pl. életfogytig bezárva tartanak! A régi puritán börtöncellák nem kerülnének sokba.)
Egy büntetésnek mindenképpen megtorló erejűnek kell(ene) lennie. Annyira, hogy megtörje az embert lelkileg olyan szinten, ahol felismeri, szégyent és őszinte bűnbánatot elszenvedve átérzi tettének súlyát.

Biztos vagyok benne, hogy sosem lesz a büntetésnek olyan szintje, amivel mindig, mindenki egyetértene. Lesz, aki túl enyhének, lesz aki túlzásnak ítélné. Ez teljesen vérmérséklet és értékrend függő.

Emberek vagyunk. Sajnos valakinek ez a “mentsége” arra, hogy miért követ el hibákat, bűnöket.
Pedig embernek lenni az életformáknak egy olyan szintje, ami intelligenciát, egészséges értékrendet, a bolygónk felelősségteljes uralkodó népét, Isten teremtett gyermekét kellene, hogy jelentse mindenki számára.

Őszinte részvétem Bence családtagjainak, barátainak! Nem ismerem őket, de imádkozni fogok értük.

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Következő cikk:

Ingyen!?

Ezt se hagyd ki:

Fényév távolság

Hozzászólások

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

Kapcsolódó cikkek

DILLEMMÁIM A JÁRVÁNY IDEJÉN VISELKEDŐ EMBEREKRŐL ÉS SZOKÁSOKRÓL

Lavina

Versenyben maradni

Merengő

Rohanás

Lavina

Időzítés

Lavina

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Szabista! Blogazin ® A blogon szereplő tartalmak más helyeken történő publikálása csak az oldal, mint forrás megjelölésével engedélyezettek.

Kapcsolat
FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.