Lépj kapcsolatba velem!

Feliratkozás

Lavina

Feltétel nélküli szeretet

Ma este 5-től szokás szerint ifjúsági óránk volt a vadkerti Baptista imaházban. Nagyon örültem neki, hogy ennyien eljöttek és sok nevetéssel, jó hangulatban telt az egész esténk 🙂

Ez az első olyan bejegyzésem, ami egy ilyen alkalmunk beszámolója, viszont úgy érzem, hogy nagyon lényeges gondolatokat sikerült együtt leszűrnünk az este folyamán,
ami olvasnivalóként azoknak is elgondolkodtató lehet, aki nem voltak ott.

Játékkal kezdtünk:
Kapott mindenki egy üres lapot és egy ceruzát, vagy filcet. Előttem ott volt egy kép, amit a többiek viszont nem láttak. (ha van kedved, ezt most te is lejátszhatod. Gyerünk! 🙂 )

0. feladat: Oszd fel a lapot rácsozással 6 részre!
1. feladat: Rajzolj egy tanyát!
2. feladat: A tanya a kép bal oldalán van?  (Van még hely a képen?) Ha nem, akkor rajzold le még egyszer!
3. feladat: Van-e kéménye? Ha nincs, akkor rajzold le az egészet még egyszer!
4. feladat: Van-e 2 ablak az épületen? Ha nincs, akkor rajzold le az egészet még egyszer! (egy a rövid oldalán, egy az ajtó mellett)
5. feladat: Van-e a képen fa, a tanya mögött? Ha nincs, akkor rajzold le az egészet még egyszer!
6. feladat: Van-e a képen gémeskút (ami egy klasszikus tanya képen kell, hogy legyen)? Ha nincs, akkor rajzold le az egészet még egyszer!

Tovább már nem gyötörtem őket, de mindenki becsülettel újrarajzolta a képet annyiszor, ahányszor csak kellett! 🙂

Ezután rögtön egy másik játékot is játszottunk:
Ez egy fajta “logisztori” volt, ami barkóba egy komplett történettel. Így szólt:
Egy ember a 10. emeleten lakik, és minden reggel, kipihenten leliftezik a földszintre és dolgozni megy. Este viszont fáradtan csak a 3. emeletig megy a lifttel és a többi 7 szintet már gyalog, a lépcsőn teszi meg. Miért?”

Feltenni csak eldöntendő kérdéseket lehetett, igennel/nemmel válaszoltam. Repkedtek a különböző ötletek, rákérdezések, sokféle irányban indult a megoldó próbálkozás, végül kiderítették, hogy az illető törpe volt és a lift szint-gombjai közül maximum a 3. emeletéét érte csak el.

Még egy kérdésem volt: Mi alapján teszünk különbséget az emberek között?
Sok jó válasz érkezett és ez után rögtön fel is olvastuk ezt a szakaszt a Bibliából.

Az Isten szeretet

7Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; 8aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet. 9Abban nyilvánul meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. 10Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért. 11Szeretteim, ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást. 12Istent soha senki sem látta: ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünk. 13Abból tudjuk, hogy benne maradunk, és ő mibennünk, hogy a maga Lelkéből adott nekünk. 14És mi láttuk, és mi teszünk bizonyságot arról, hogy az Atya elküldte a Fiát a világ üdvözítőjéül. 15Ha valaki vallja, hogy Jézus Isten Fia, abban Isten marad, ő pedig Istenben; 16és mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. 17Abban lett teljessé a szeretet közöttünk, hogy bizalommal tekinthetünk az ítélet napja felé, mert ahogyan ő van, úgy vagyunk mi is ebben a világban. 18A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. 19Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.20Ha valaki azt mondja: „Szeretem Istent”, a testvérét viszont gyűlöli, az hazug, mert aki nem szereti a testvérét, akit lát, nem szeretheti Istent, akit nem lát. 21Azt a parancsolatot is kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse a testvérét is.János első levele, 4. rész, 7-21 vers

Ezután rátértünk a tanulságok levonására, hogy kiderüljön, hogyan is függött össze a rajzos feladat, a találgatós történet és az emberek megítélése, és az igaz, Isten szerint való szeretet!?

A következőre jutottunk:
A ma este mondanivalója az volt, hogy mi emberek sokféle képen kategorizáljuk a többieket, mindenféle szempont szerint (testi tulajdonságok, képességek, viselkedés, faji hovatartozás, anyagi helyzet stb.), de ha belegondolunk, ezzel mindig ugyanoda lyukadunk ki:
vannak olyan csoportok, akik szimpatikusak, szerethetőnek tartjuk magunk számára valamiért és vannak olyanok, akiket nem.

A másik tanulság, hogy ahogy a rajz témájára, vagy a történet rejtélyéjére, szinte bármire sokféle megoldást tudunk mi kitalálni. Viszont ha a megfelelőt keressük, abból sokszor csak egy létezik.

Azok a kicsinyes dolgok, amik alapján mi osztályozzuk az embereket, Isten előtt nem számítanak. Ő mindenkit egyformán szeret, tulajdonságai ellenére.
Szerette Lukács tanítványt, aki orvos volt és Pétert is, aki “csak” halász. Szerette Pál-t is, aki nagyon ambiciózus volt, és Jónást is, aki nem akarta Istentől kapott feladatát elvégezni.
Szerette Dávidot, aki gyenge volt, (mégis király lett), és szerette Mózest, aki dadogós volt (ennek ellenére a nép vezetését kapta).
Ha Isten mindenkit egyformán szeret és mi a gyermekeinek valljuk magunkat, nekünk is egyformán szeretnünk kell minden embertársunkat.

Az életünk olyan, mint egy folyamatosan készülő rajz. Tele van a saját elképzelésünk szerinti dolgokkal (1. feladat), de néha Isten megmondja, hogy minek kell(ene) még benne lennie. Ha megvan, akkor nagyon jó, ha nincs, akkor pótolnod kell. Ez sokszor azzal jár, hogy változtatnod kell az életeden, át kell rendezned (vagy kihagynod) dolgokat, hogy beleférjen. A múltban elkövetett tetteinket, (pl. kimondott, de már megbánt mondatok), vagy kihagyott dolgokat már nem pótolhatunk (kész rajz változatok), de ha erőt veszünk magunkon és van még rá lehetőségünk, újra megpróbálhatunk helyesen cselekedni.

Én nem vagyok sem az estén ott lévők főnöke, sem az apukájuk, csak megkértem őket, hogy rajzoljanak, és képesek voltak akár 4-5x is megcsinálni ugyanazt azért, hogy a feladat minél jobban sikerüljön!
Pedig bármikor abbahagyhatták volna. Nem volt kötelező.

Ezért arra bíztatok mindenkit, ez motiváljon arra, hogy amikor az életed tényleg fontos dolgairól van szó és Isten kér arra, hogy valami legyen másként, mint eddig, vagy tegyél meg olyat, amit eddig nem tartottál fontosnak, akkor legalább ilyen elszántsággal tegyétek meg, mert jót akar Nektek!
Megmutattam nekik a festményt, ami alapján az instrukciókat adtam. Értelem szerűen a rajzok nem voltak tökéletes másolatai ennek a képnek, de elégedetten konstatáltuk, hogy mindenki nagyon jól megközelítette a lényeget 🙂
A végén úgysem az számít, hogy milyen profi lett a kép, hanem, hogy a magad részéről Te mindent beleadtál, megtettél, hogy sikerüljön. Így van ez jól az életben is. Isten előtt akkor tiszta a lelkiismereted, ha elmondhatod, hogy te szívből megtetted, amit kért.

Ez a cikk csak az este mondanivalóját tudja átadni, az alkalom közbeni beszélgetések, nevetések, az egész hangulat az így írásban visszaadhatatlan 🙂 Ez úton is köszönöm mindenkinek, aki eljött, akár másik településről is!

Ha felkeltette az érdeklődésedet és szeretnél velünk együtt beszélgetni, közösen gondolkodni az élet dolgairól, várunk Téged is Soltvadkerten, a Kossuth Lajos u. 25. szám alatti imaházunknál!

A témával kapcsolatban gondolatokat itt, a hozzászólásoknál is megoszthatsz velünk.

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Következő cikk:

Himnusz – újratöltve

Ezt se hagyd ki:

Ingyen!?

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

DILLEMMÁIM A JÁRVÁNY IDEJÉN VISELKEDŐ EMBEREKRŐL ÉS SZOKÁSOKRÓL

Lavina

Versenyben maradni

Merengő

Rohanás

Lavina

Időzítés

Lavina

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Szabista! Blogazin ® A blogon szereplő tartalmak más helyeken történő publikálása csak az oldal, mint forrás megjelölésével engedélyezettek.

Kapcsolat
FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.