Lépj kapcsolatba velem!

Feliratkozás

Mozista

Alma

Lehet-e félelmetesen komoly egy cuki, gyermeki kíváncsiságú mese?

Az “Alma” válasza a kérdésre egyértelmű IGEN!

Többszörös rövidfilm-díjas alkotás még 2009-ből. Régóta aktív Youtube-felhasználóknak ismerős lehet, én azonban a címe és a tényleg meseszerű külcsín miatt eddig nem igazán foglalkoztam vele.
Ma elkapott az ihlet, hogy a netes társadalom egykori kedvenceinek utánanézzek, így akadtam végül erre a gyöngyszemre, ami valóban meglepetést okozott. Sőt, mi több, komolyan elgondolkodtam azon, hogy milyen messze menő tanulságokat is magában hordozhat a történet, ha jobban elmélázunk rajta. Alábbiakban ezt osztom meg veletek, viszont mindenképpen azt javaslom, hogy először nézd meg a videót és csak azután olvasd el a további gondolatokat!

A semmiből jött érzés

Annyiszor, de annyiszor megtapasztaltam már, hogy ez mennyire hatalmába tudja keríteni az embert. Amióta a marketinghez közeli területen dolgozom, sokkal inkább látom ennek emberibb és üzletibb oldalát is.
Ahogyan a kisfilmben is látható, a legváratlanabb helyen és időben bukkanhat fel az a bizonyos Valami, amiről kétséget kizáróan érzed, érezheted, hogy Téged célzott meg, Neked lett kitalálva. Amikor ez bekövetkezik, egyszeriben tud olyan birtoklási vágy elönteni hetek, napok, vagy pár pillanat alatt, eddig nem is ismert tárgyak, élmények (és még ki tudja mi…) iránt, hogy szinte már kínzóan érzed a “KELL NEKEM”-et.

Kiválasztottnak lenni

A kísértés és a marketing ilyen szempontból kéz a kézben járnak. Megvan a célközönség, megvan az alapos ismeret is arról, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak az ebbe a körbe tartozó személyek és nincs is más feladat, mint pont nekik személyre szabott köntösbe bújtatni azt, ami majd a “nemtudokélninélküle” tárgyává válik. Minél kevésbé általános, minél kevesebb embernek “való”, minél inkább megkülönböztetettnek érezheted magad az által, hogy a Tiéd, de másé nem feltétlenül. Annál inkább ki fog elégíteni az érzés Benned egy olyan el- (vagy el sem) fojtott vágyat, hogy különbnek érezd magad attól, hogy birtokolhatsz.
A fentebbi kis videós történetben a tökéletesen célpontra szabott játékbaba nagyon érzékletes példa erre.

Figyeld a jeleket

Mert azok szinte mindig jelen vannak, ha nem pillanatok alatt bekövetkező elcsábulásról van szó. Lehet az sokféle, megélheted többféle képen: egyesek egy megérzésnek, mások lelkiismeretnek, óvatosságnak, mi keresztények isteni vezettetésnek hisszük, mikor egy belső hang, kisebb akadályozó tényezők visszatartanának attól, hogy meglépjük a merészet. Láthatod akár nyíltan is, hogy az előtted hasonló döntést hozók mire jutottak az elcsábulással (biciklis baba a mesében), mégsem biztos, hogy komolyan veszed, vagy valódi gyanakvásra int a terved újra mérlegelésében.
Miért? Mert már annyira akarod, hogy már csak a saját sztorid érdekel. Különösen nehéz helyzet ez akkor, amikor plusz tényezőként bejönek a…

Váratlan lehetőségek

Ezek az ördög azon a “játékszerei”, amik a kísértések közt még plusz egyet tud döfni az éledező óvatosságodba. Amikor már majdnem hajlanál arra, hogy visszalépj, vagy legalábbis döntést halogass, időt adj magadnak arra, hogy kicsit jobban elemezd a nagy lépés után várható helyzetet, akkor egyszer csak váratlanul megnyílik a még könnyebben hozzáférhetőség ajtaja. Egy új szituáció, váratlan árleszállítás, “jó időben, jó helyen” kiderülő plusz információ, amitől az egész ott van már Tőled…

Csak egy karnyújtásnyira

Ez az, ami külső szemmel a legegyértelműbb helyzet. Igen, kívülállóként.
Na de amikor Téged érint? Amikor csak annyi a dolgod, hogy tényleg csak érte nyúlj és a Tiéd lehet?
…vagyis… még egy kicsit jobban…
…meg még egy kicsit…
…már majdnem megvan…

Olyan ez, mint egy gyanútlan kiscicát magadhoz csalogatni. Ha valami figyelemfelkeltőt 10 méterről lóbálsz neki, nem fogja érdekelni. De csak csak pár centire teszed tőle és mindig csak egy kicsit rántod magad felé, előbb-utóbb összejön a találkozás a kis szőrgombóccal.

…szóval már csak egy kicsi hiányzik? Csak pár centi éééééés….

Megvan!?

Tök jó.
Olyan, amilyennek vártad? Megkaptad azt az érzést, amit reméltél tőle?
Megérte mindaz, amit belefeccöltél?
Ha nem, ki tudsz belőle szállni úgy, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza Neked, és/vagy a környezetednek?

Ezek azok a kérdések, amikkel talán az egészet kezdeni kellene és nem utólag tenni fel. Előfordulhat ugyanis, hogy akár az egész további életedre kiható negatív helyzetbe keverheted magad kellően nagy svunggal, ha nem állsz meg az elcsábulás lejtőjén időben. Legyen az egy meggondolatlanul nagy költekezés, esetleg az egészségedre, vagy a kapcsolataidra bélyeget nyomó tett. Érdemes tehát vigyázni.

A kifogás

Az idők haladtával már ez is változott, fejlődött (szerintem korcsosult). Régebben elég volt puffogtatni a közhellyé vált mondatot, hogy “hibázni emberi dolog” és ezzel minden el volt intézve. Ma már ezt még csak nem is a sajnálatos rossznak, sokkal inkább az új, fiatalok közt vírusként terjedő “Young, wild and free” (Fiatal, vad és szabad) életstílusnak köszönhetően a szinte kötelező: “Ne állítsatok meg, hagyjatok hibázni, had tanuljak belőle!” folyományaként tekintik a legtöbben. De vajon miért lenne jobb végigjárnod a mások által már kitaposott rossz utat és elszenvedni mindent, ami azzal jár, mint időben nemet mondani rá? Ha idegen figyelmeztet, annak semmi köze a dolgaidhoz? Ha szülő, akkor csak azért se, mert nehogy már az  ősökre hallgass, mint a dedósok? Ha veled egykorú, akkor mitől értene jobban az élethez, ráadásul a TE ÉLETEDhez, mint Te magad? Ugye mennyi kifogást lehet találni? És még annyi létezik….

A hír

Merthogy ilyen is van. A jó hír az, hogy a mindenféle modern életfilozófia ellenére még vannak, léteznek állandó, örök, erkölcsi és jóról/rosszról megtapasztalható normák, amik a helyeden tudnak tartani akkor is, ha az élet lendülete átsiklatna felettük.
Ha egy kis iróniával szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy józanul és helyesen élni, gondolkodni manapság már felér a különcséggel, egyediséggel, a tucatemberektől való megkülönböztetettséggel. Pont azzal, amivel a reklámok által ábrázolt ideál-embereket jellemzik, pedig őket utánozni tesz csak igazán sablonossá.
Szóval a kétes dolgok helyett a helyes útra törekedni csak döntés kérdése. És hidd el, semmi jóról nem fogsz lemaradni.

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Következő cikk:

Photographs

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

NYERTEM!

Mozista

Malom Mozi Maraton 2019. április

Mozista

Malom Mozi Maraton 2018. április

Letölthető cuccok

MMM2018 #1

Letölthető cuccok

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Szabista! Blogazin ® A blogon szereplő tartalmak más helyeken történő publikálása csak az oldal, mint forrás megjelölésével engedélyezettek.

Kapcsolat
FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.