Lépj kapcsolatba velem!

Feliratkozás

Ezt Neked!

JÓKÉPŰSÉG INSTAGRAMON

Avagy hogyan tölthetünk fel szebb fényképeket, mint eddig?

Bizonyára Veled is előfordult már, hogy pörgetted a hírfolyamot és egyszerűen nem értetted, a szociál-marketingeseknek, influencereknek miért olyan tűélesek a menő képeik?
Mitől lesz sokkal képernyőről leugróbb, mint amiket mi, hétköznapi felhasználók töltünk fel?
Birtokunkban lehet egy pöpec telefon, gyárthatja a megapixel-hegyeket a kamera, de valahogy mégsem az igazi a megjelenés…

Nos, végeztem egy kis kutatómunkát magyar és nemzetközi oldalakon és ennek alapvetően két okát is találtam.

MAGUNKTÓL NEM MEGY

A legtöbben nem tudjuk, hogyan kell okosan használni az Instagram adottságait. Ez senkin sem számon kérhető, hiszen nem lapul a zsebünkben vagy a telefonunkon Kezelési Kézikönyv.
A valamire való tényleges segítséget pedig nem általános, nagyjából mindenki által látogatott honlapokon adják tovább, hanem kifejezetten social marketing képző cikkekben, influencer-tanácsolásokban, esetleg erre a témára is kitérő grafikus, vagy fotós szakírásokban. Te találkoztál már ilyenekkel? Én sem.

FÉLREVEZETÉSEK

Sajnos sok neves, keresők által elsőkként kidobott oldalon olyan orbitális hülyeségekkel / elírásokkal / félreértelmezésekkel adják tovább az információkat, hogy csak lestem. (Blikk, Bien és még sokan mások)
Az már az első percekben lejött az olvasottakból, hogy pl. fotózáshoz fikarcnyit sem értő emberek írták a cikkeket, valószínűleg valamelyik külföldi írás (félre)fordításával.
Rosszabb esetben a magyarok (is) egymásról másolták és elég volt csak az első önjelölt tolmácsnak rosszat írnia, a többiek szépen segítettek is a terjedésében.

A LÉNYEG, AMIÉRT IDE KATTINTOTTÁL

Nem állítom, hogy óriási instagram-guru lennék, de az alábbi néhány infóért azért merem vállalni a felelősséget. Jöjjenek hát az alapok:

ALAPVETŐEN MOBIL-ALKALMAZÁS

Ezzel még nem mondtam sok újat, viszont ahhoz, hogy az alapokat megértsük, erről megfeledkeznünk sem szabad. Van ugyan webes elérése is a közösségi oldalnak, de a fő megjelenítési és (ugye mondanom sem kell) kezelési felülete a mobileszközeinken lévő alkalmazás.
Ezen a megjelenő képi tartalom szélessége normál esetben csupán 600 pixelRetina kijelzők esetében ugye a duplája: 1200 pixel.
Ez rögtön magyarázatot is adhat arra, hogy a sok megapixeles képeknek miért is nincs jelentőségük instázáskor. Mármint sok más felhasználáshoz szuper, hogy nagy méretű a képünk, de feltölteni nem csak felesleges és lassító, hanem sok esetben minőségromboló is a kezdeti túl nagy méret, mivel az IG kőkeményen tömörít és kisebb méretre konvertál, aminek a képminőség csúnyán áldozatául eshet.

KÉPEK MÉRETEZÉSE

Négyzetes

Az Instagram kezdetektől képviselt alap képformátuma a négyzetes kivágás. Sokan hagyománytiszteletből, vagy a galéria nézet kifinomultabb megjelenése kedvéért gyakran, esetleg mindig ehhez a formátumhoz ragaszkodnak. Ahogy korábban említettek alapján az Insta 600×600 pixelben jeleníti meg ezeket, tárolni viszont 1080×1080-as felbontásban teszi, így ha a képeidnek sem a lebutítását, sem a felnövelését nem szeretnéd az alkalmazásra bízni, gondoskodj arról, hogy a feltöltendő képed már eleve ekkora legyen! Se nem nagyobb, se nem kisebb.

Fekvő elrendezés

Ha követted a fentieket, a szélességi értéket már kapásból rávághatod. Na de mekkora legyen a kép magassága? Alapvetően fekvő képeknél a 16:9-es mozikép-szabvány a járatos és ezt a legtöbb, méretezésre, kivágásra alkalmas képszerkesztő program is ismeri, szóval lehetőség szerint ezt célozzuk meg.
Ezekkel az arányokkal számolva tehát a fekvő képünk mérete lehetőleg 1080×608 pixel legyen. Persze más arányokkal is lehet kísérletezni, de a hosszabbik (szélességi) oldal maradjon 1080 px.

Portré állású kép

Sok olyan eset lehet persze a portrézáson túl is, amikor a képünk inkább magassági irányban tartalmaz értékes részleteket, így ennek használatára  is van lehetőség, ám ebben az esetben nem igazán van sok alternatívánk.
Az Instagram egyértelműen a 4:5-ös képarányt támogatja, így a feltöltendő képünk 1080×1350 pixeles felbontásban lesz tűéles.

Sztoriznál egyet?

Hihetetlen népszerűségnek örvendő funkció, amit nem csak az üzleti szempontból figyelem-felkeltősködők használnak. Telefonunk teljes képernyőméretét kihasználva ezek az alkotások a “szélesvásznú” változat függőleges variációját jelentik, így a méret is adja magát: 1080 x 1920 px.

Videók esetében

Gyakorlatilag nincs különbség. Mivel a megjelenítési méretek megegyeznek az állóképekével, így a videók felbontásai is azonosak legyenek a fent leírtakkal. Jó tudni, hogy az Instagram 30 fps (képkocka/másodperc) sebességet is ismer, így ha az alap 24 fps felett ilyennel videózol, az így is marad feltöltés után is.

Sok sikert még minőségibb képmutogatásban!

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Következő cikk:

Egy liftben az Ikeával

Ezt se hagyd ki:

Sarkonjárók figyelem!

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

NYERTEM!

Mozista

KOMMENTBÖJT – A DIGITÁLIS DETOX, VAGY VALAMI HASONLÓ

Merengő

KORONAVÍRUS FERTŐZÖTTEK SZÁMA ÉS LAKOSSÁGI SZÁZALÉKA BUDAPESTEN ÉS MEGYÉINKBEN

Lavina

DILLEMMÁIM A JÁRVÁNY IDEJÉN VISELKEDŐ EMBEREKRŐL ÉS SZOKÁSOKRÓL

Lavina

FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.

Szabista! Blogazin ® A blogon szereplő tartalmak más helyeken történő publikálása csak az oldal, mint forrás megjelölésével engedélyezettek.

Kapcsolat
FELIRATKOZÁS A BLOGRA

E-mailben kaphatsz értesítést az újonnan megjelenő cikkekről.